Back to All Events

You must remember this....de glömda klassikerna


  • Filmhuset 1 Borgvägen Stockholm, Stockholms län, 115 53 Sweden (map)

Vissa filmklassiker blir kändisar. "Casablanca", "Jules och Jim" och "Lawrence av Arabien" känner alla till. Så finns filmerna som håller klassikerklass men av någon anledning ändå inte får kändisstatus.

Mårten om programmet:

Vi ägnar en helg åt att se på filmer och skådespelare som i sann klassikerstil är lika underhållande, vackra, gripande, och starka som när de kom men är lite bortglömda. Michail Kalatozovs Och tranorna flyga, till exempel, skildrar kärlek och umbäranden i Sovjet under andra världskriget, vann Guldpalmen i Cannes 1958 och var del i liten dåtida sovjetisk filmvåg. Känslorna svallar; Kalatozovs kamerateknik var decennier före västs.

Den första En stjärna föds, från 1937, har lysande vackra Technicolorfärger, och Janet Gaynor och Fredric March i huvudrollerna. March var en av dåtidens största, men är idag knappt känd alls.

Katrin Cartlidge, den ena av två väninnor som återses en tid efter college i Flickor i karriären, var en av 1990-talets stjärnor, personlig och intensiv, men dog innan hon hann bli riktigt etablerad.

Fred Zinnemans Sheriffen och Härifrån till evigheten är etablerade klassiker. Vi visar hans perfekta filmatisering av Frederick Forsyths Schakalen, om en lönnmördare med sikte på Frankrikes president Charles de Gaulle, som inte har samma renommé, men är en av de stora spänningsfilmerna.

Fler filmer presenteras inom kort. Anmälan öppnar i mitten av januari.

Earlier Event: November 17
Regional träff Sydost