Back to All Events

Informationsvisningarna 2018


Mellan 6-10 juni visades 50 filmer på Filmhuset i Stockholm. Nu finns det en kort rapport.

Årets Informationsvisningar arrangerades mellan den 6 och 10 juni. Under dessa fem dagar visades 50 långfilmer för omkring 180 tillresta personer från 51 olika filmstudior.

Filmerna som visades kom från 17 olika länder och innehöll fem klassiker, fyra filmer för en yngre målgrupp och fem dokumentärer. Tio av filmerna var förhandsvisningar. Ungefär 32 procent av alla visade filmer var regisserade av kvinnor.

Filmdagarna hade ett besök, av regissören Karin Ekberg, som pratade om att ordna film och samtal utifrån hennes gripande dokumentär Efter Inez. Om någon vill göra något kring filmen så finns Karin redo att hjälpa till med råd och uppslag.

Omdömen om filmerna
Under filmdagarna fick även våra gäster betygsätta sina filmupplevelser. Däremot är det ganska olika många röster per film. Oavsett vilkett, omröstningen visar verkligen att smaken inte är helt homogen samtidigt som det urkristalliserar sig ett antal titlar som tycks fungera hos de flesta. Filmer som M, C'est la vie och Insyriated får nästan enbart bra betyg. Sedan finns det titlar som delar publiken och som får lika många toppbetyg som bottenbetyg, filmer som Beast och The Florida Project.

Men, det känns viktigt att påpeka att bra film inte alltid får toppnoteringar. Vi som arbetat med programmet har schemalagt filmer som vi tyckt varit intressanta även om vi själva skulle sätta ett medelbetyg. Det är också filmer som är värda att se. Det kan vara viktigt att tänka på när en läser tabellen.

Lycka till inför kommande säsonger och hoppas att filmdagarna och denna summering är intressant.

Betyg för samtliga visade filmer finns här.

Programmet finns här.

Earlier Event: March 24
Filmhelg: Filmrutan 60 år
Later Event: September 1
Film i solstaden