Back to All Events

Filmhelg: London


  • Filmhuset 1 Borgvägen Stockholm, Stockholms län, 115 53 Sweden (map)

Den 20 – 21 oktober arrangerade SFF tillsammans med Cinemateket en filmhelg på Filmhuset i Stockholm med temat London. En filmhelg som angrep miljonstaden London ur ett filmperspektiv och med ledmotivet nöjesliv och vardagsliv och tog publiken från pittoreska Pimlico till bullriga Brixton, via South Bank, Hampstead, Deptford, Kensington, Westminster, Soho, Lambeth, och Wandsworth.

Filmhelgen lockade 110 SFF-besökare från 30 olika filmstudior och bjöd på följande filmer: Naken (1993), Vårt lilla hus (1952), Min sköna tvättomat (1985), Georgy – en ploygirl (1966), Jubilee (1978), Riff-raff (1991), Biljett till Burgund (1949), Babylon (1980).

Filmerna presenterades av olika personer; från en inledande videohälsning från verksamhetsledare Per Eriksson via presentationer av Tomas Tengmark från kansliet till styrelserepresentanten Ulf Nordström från Karlstad filmstudio Mowie. Utöver detta presenterades två filmer av filmvetaren Mikaela Kindblom. I samband med kvällens middag - som självklart hade inspirerats av brittiska mattraditioner - gjordes också en föreläsning av journalisten och författaren Anders Steinvall som skrivit flera böcker om London. Anders hade varit med under dagen och sett de visade filmerna och knöt an till filmerna i sin presentation av London av idag.

På klassiskt brittiskt vis avslutades kvällen med ett pubquiz där Per Eriksson från SFF höll ett filmquiz med London som tema tillsammans med Danial Brännström, chef för Cinemateket. Prisvinnarna fick dela på engelsk konfekt och biobiljetter från TriArt. Vinnarlaget kom från filmstudion Mowie i Karlstad.

Filmvalen inför denna filmhelg gjordes tillsammans med Cinemateket vilket innebar att SFF behövde ta hänsyn till Cinematekets policys och tidigare program. Vilket innebar att en del i publiken kanske saknade några London-klassiker och en del nyare filmer. Men, det var ett intressant samarbete som säkert kan utvecklas i framtiden så länge vi kan tillgodose vår egen publiks behov när det gäller schema, raster, filmer och textningar.

Länk till program.

Earlier Event: September 1
Film i solstaden
Later Event: November 17
Regional träff Sydost