Back to All Events

You must remember this....de glömda klassikerna


  • Filmhuset Borgvägen Stockholm, Stockholms län, 115 53 Sweden (map)

Den 9 - 10 mars arrangerade SFF en filmhelg där filmjournalisten Mårten Blomkvist fritt fick välja filmer under rubriken You must remember this. Helt enkelt filmer som Mårten Blomkvist tycker förtjänar mer uppmärksamhet. 106 personer, från 35 olika filmstudior, deltog i filmhelgen.

Filmerna som visades var, i alfabetisk ordning:

  • Alice bor inte här längre/Alice doesn't live here anymore, regi Martin Scorsese, USA 1974.

  • Flickor i karriären/Career girls, regi Mike Leigh, Storbritannien 1997.

  • Hollywood/A star is born, regi William Wellman, USA 1937

  • Och tranorna flyga/Letjat žuravli, regi Michail Kalatozov, Sovjetunionen 1957.

  • Schakalen/The day of the jackal, regi Fred Zinneman, Storbritannien, Frankrike, USA 1973.

  • Segerns sötma/Sweet smell of success, regi Alexander Mackendrick, USA 1957.

  • Änglabukten/La Baie des anges, regi Jacques Demy, Frankrike 1963.

Ladda ner: Programhäftet

Introduktion till filmhelgen av Mårten Blomkvist

Filmhistorien har sina milstolpar. "Pansakryssaren Potemkin", "Citizen Kane", "Det sjunde inseglet", "De 400 slagen" är verk alla filmälskare känner till, vare sig man sett dem eller ej.

Men så finns filmerna som inte är mycket mer än en titel - tills man kommer sig för att se dem, och upptäcker något mycket större än man väntat. För min del har på senare år sådana upptäckter allt oftare varit höjdpunkter i mitt filmtittande. De är också påminnelser om hur rik filmhistorien är.

Denna filmhelg är tänkt som en sådan påminnelse. Jag har velat vrida ljuset tillbaka till några filmer och stjärnor som jag tycker hamnat lite i skuggan, strax utanför evighetens röda matta. Och tranorna flyga är ett typiskt exempel. Den vann Guldpalmen i Cannes 1958. "Och tranorna flyga" är inte bortglömd, men den har så att säga fallit bort ur den allmänna konversationen om film. Hur många känner idag till regissören Michail Kalatozov, och kan placera honom som stjärnan i en liten sovjetisk filmvåg?

På samma sätt har få idag en bild av skådespelaren Fredric March som spelar den manliga huvudrollen i originalversionen av A Star is Born (1937). I decennier var han en av Hollywoods största och mest beundrade stjärnor. Min teori är att Humphrey Bogart, James Cagney, Spencer Tracy och några till därefter tog allt det utrymme som det kollektiva medvetandet har reserverat för manliga stjärnor av vintage-modell.

Det är också intressant att återse filmer och inse att de i skenet av senare händelser fått en ny betydelse. Alice bor inte här längre ses inte som en central Martin Scorsese-film. Men karriärmässigt var denna feministiska komedi helt avgörande för regissören till framtida klassiker som "Taxi driver" och "Maffiabröder"

Välkomna till en helg ägnad åt njutningen i att upptäcka och återupptäcka! Filmhistorien bjuder.

Mårten Blomkvist har valt filmer och blir vår ciceron under helgen. Mårten är filmkritiker i bland annat Dagens Nyheter, skribent i filmutan, och gör inslag om filmklassiker i programmet P 1 Kultur. Han har skrivit "Höggradigt jävla excentrisk - en biografi över Bo Widerberg" och avslutar nu en biografi över Roy Andersson.

Earlier Event: November 17
Regional träff Sydost
Later Event: April 13
Årsmöte