Norsk film

Norsk film funkar inte i Sverige. Så heter det av tradition och en snabbtitt på biobesökstatistiken visar också att de flesta norska filmer i modern tid som mest lockat några tusental besökare. Komedin "Elling" (2001) är det stora undantaget, den gick över 90 000 svenskar och såg.

Här är några intressanta norska filmer som finns för bokning i filmlistan.

thelma.jpg

Thelma
Joachim Trier är inte en av Norges mest intressanta regissörer utan hela filmvärldens. Hans senaste film är en slags uppdatering av 1970-talets existentiella arthouse skräckisar. 


hva_vil_folk_si_1.jpg

Vad ska folk säga
Sextonåriga Nisha bor i Oslo och lever ett dubbelliv. Hemma följer hon strikt familjens pakistanska traditioner, men med sina vänner lever hon ett vanligt modernt tonårsliv. När hennes pappa kommer på henne med att ha en pojkvän, skickas hon till Pakistan – ett land där hon aldrig tidigare varit. Berättelsen är baserad på regissören Iram Haqs egna erfarenheter.


blind.jpeg

Blind
Jochim Triers samarbetspartner Eskil Vogt regidebuterar med en smart, personlig historia som mår bäst av att inte beskrivas. Den ska ses. Ingrid har nyligen förlorat synen och försöker vänja sig vid sitt nya tillstånd. Hon drar sig tillbaka för att kunna vara ensam med sin man och sina tankar. Tankar som suddar ut gränsen mellan hennes djupaste rädslor och undertryckta fantasier.