Ingmar & Oscar

2018 är det hundra år sedan Ingmar Bergman föddes. Och än finns det tid att fira med att visa en av hans filmer. SFF:s filmstudior har under 2018 möjlighet att göra extra evenemang med Bergman-film utan att behöva betala filmhyra. Men, vilka av alla hans filmer ska en välja? Kanske göra det utifrån de filmer som har blivit belönade “over there, med en Oscarstatyett?

Den stora Oscarvinnaren var ju Fanny & Alexander (4 Oscars) men den hoppar vi över här och koncentrerar oss på de andra tre filmerna som inte bara blev nominerade utan även vann en Oscar. Jungfrukällan var först och vann 1961 en Oscar för bästa utländska film. Filmen var också nominerad i kategorin bästa kostym i en svartvit film (Marik Vos). Bergman & Co vann även året efter en Oscar för bästa utländska film med Såsom i en spegel. Bergman var själv även nominerad i kategorin bästa originalmanus för den filmen.

Sedan tog det tolv år innan en Bergmanfilm fick en Oscar och även om Viskningar och rop var nominerad för såväl bästa film, regi, manus och kostym (Marik Vos igen) så var Sven Nykvist den enda som fick ta med sig en statyett hem för sitt foto.

Klicka på affischerna för att komma till filmlistan.