Rapport Informationsvisningar 2017

Årets Informationsvisningar arrangerades mellan den 14 och 18 juni. Under dessa fem dagar visades 46 långfilmer och två kortfilmspaket för omkring 160 tillresta personer från 36 olika filmstudior.

Filmerna som visades kom från 20 olika länder och innehöll fyra klassiker, fem barnfilmer och sex dokumentärer. 10 av filmerna var förhandsvisningar och ytterligare två filmer var speciella visningar för SFF av filmer som inte kommer att visas på bio men som är bokningsbara. Ungefär 44 procent av alla visade filmer var regisserade av kvinnor.

Filmdagarna gästades också av ett antal regissörsbesök. Maj Wechselmann presenterade sin dokumentär Min Mor och Tarik Saleh samt isländska regissören Gudmundur Arnar Gudmundsson deltog i varsin frågestund efter förhandsvisningarna av deras filmer The Nile Hilton Incident respektive Heartstone. Båda filmerna fick verkligen fina omdömen av publiken. Dessutom presenterade regissören Anna Hylander sin dokumentär Ester Blenda och berättade att hon gärna kommer och presenterar filmen. Tarik Saleh låter hälsa att han också gärna åker ut och pratar i samband med visningar av hans film, så långt hans schema tillåter. Kontakt med Anna och Tarik förmedlas via SFF:s kansli.

Omdömen om filmerna
Under filmdagarna fick även våra gäster betygsätta sina filmupplevelser. Något som ungefär hälften av alla närvarande gjorde. Däremot är det ganska olika många röster per film. The Nile Hilton Incident och Så länge hjärtat kan slå sågs av flest personer eftersom de var förhandsvisningar som visades utan parallell filmvisning. Där blir betygen lite mer utslätade och på sätt och viss rättvisa. Flera filmer hade väldigt få röster och där ger ju ytterligheterna ett större utslag. Oavsett vilkett, omröstningen visar verkligen att smaken inte är helt homogen. Men, det finns några filmer som undvek låga betyg.

En filmstudio som verkligen vill bjuda på uppskattade filmer utan risk för publik väljer ett program med filmer som Dancer, Ljus i natten, Frantz, The Salesman, Moonlight, Sameblod och Queen of Katwe samt kryddar detta med en klassiker som En alldeles särskild dag eller Hon dansade en sommar. Det var filmer som enbart fick bra betyg.

Om en vill ta ut svängarna lite mer så plocka in filmer som American Honey, Om själ och kropp, Vilse i Paris, Sieranevada eller Lady M. Filmer som fick väldigt många toppbetyg men som också många inte alls gillade.

Sedan är det viktigt att lyfta fram att bra film inte alltid får toppnoteringar. Vi som arbetat med programmet och till exempel schemalagde visningen av norska familjefilmen Oskars Amerika hade uppfattningen att det var en bra film som är värd att se och visa men om vi skulle betygsätta den så skulle det bli betyg 3. Det var precis vad publiken tyckte. Ingen har ogillat filmen, men få har också gett högre betyg än 3. Det gäller flera filmer som får ett snittbetyg på strax över 3. Viktigt att komma ihåg när en läser tabellen.

Intressantast är nästan bedömningen av amerikanska indierysaren Get Out. En film som varit vårens stora kritikerfavorit och som till exempel fått högsta betyg i såväl Dagens Nyheter som Svenska Dagbladet. Bland publiken på filmdagarna var det däremot många helt oförstående tittare som gav filmen absolut bottenbetyg. Fast det vägdes upp av nästa lika många toppbetyg och snittbetyget hamnade mittemellan på 3,0. Liknande bedömning hade två av kansliets favoriter Certain Women och The Fits. Två långsamma amerikanska indiefilmer som bygger mer på stämning än dramaturgi. Precis som Get Out delade de lägret totalt och denna trio filmer var de som många skakade på huvudet kring medan andra, lite mer i det tysta, faktiskt gav filmerna bra betyg.

Ni ser att sätta ihop ett filmprogram är inte lätt. Lycka till inför kommande säsonger och hoppas att filmdagarna och denna summering var intressanta för såväl de som kom som de som inte kunde närvara.

Läs mer