Rapport Informationsvisningar 2019

Årets Informationsvisningar arrangerades mellan den 5 och 9 juni. Under dessa fem dagar visades 52 långfilmer för omkring 180 tillresta personer från 54 olika filmstudior.

Filmerna som visades kom från 30 olika länder och innehöll fem klassiker, sex filmer för en yngre målgrupp och sex dokumentärer. Tio av filmerna var förhandsvisningar. Sjutton, eller en tredjedel, av alla visade filmer hade en kvinnlig regissör.

Filmdagarna hade ett besök, av regissören John Skoog, som presenterade sin film Säsong. Om någon filmstudio vill boka John för ett besök så kan SFF förmedla kontakt.

Omdömen om filmerna
Under filmdagarna fick även våra gäster betygsätta sina filmupplevelser. Däremot är det ganska olika många röster per film. Se alltså detta som en lättsam guide från dem som var där till er som inte kunde vara med.

Det visade sig vara många filmer om utsatta barn och ungdomar bland årets filmer. Av dessa var House of Hummingbird, Stupid Young Heart, Girl, Medan vi faller, Supa Modo, Night Comes On och Monos de som fick bäst mottagande och hamnar också högt upp i den totala sammanställningen.

Men, det känns viktigt att påpeka att bra film inte alltid får toppnoteringar. Vi som arbetat med programmet har schemalagt filmer som vi tyckt varit intressanta även om vi själva skulle sätta ett medelbetyg. Det är också filmer som är värda att se. Det kan vara viktigt att tänka på när en läser tabellen.

Och, intressant, att de tre filmer som fick lägst medelbetyg tillhör de med bäst kritikerbetyg under våren. I Filminstitutets sammanställning där de jämför betyg från de största dagstidningarna och några populära webbsidor så får filmen Tigers are Not Afraid medelbetyget 4,03 och filmen Us betyget 3,64 och Säsong är årets bäst betygsatta svenska film med ett medel på 3,86. Årets besökare på Informationsvisningarna hade en annan åsikt, som ni kan se av betygssammanställningen nedan.

Lycka till inför kommande säsonger och hoppas att filmdagarna och denna summering är intressant.

Läs mer

  • Betyg för samtliga visade filmer finns här

  • Programmet finns här