2014: Mårten Blomkvist & Mats Sladö

Filmstudiorörelsens Filmpris 2014 tilldelas Mårten Blomkvist och Mats Sladö

Sveriges Förenade Filmstudios Filmpris 2014 går till författaren och journalisten Mårten Blomkvist samt till filmskribenten och filmstudiorörelsens tidigare ordförande Mats Sladö.

Som film- och kulturjournalist kombinerar Mårten Blomkvist passion och distans på ett utomordentligt elegant och klurigt sätt. Han har skrivit otaliga filmartiklar och recensioner i DN, varit redaktör för Bonniers filmguide och författat en lysande biografi om Bo Widerberg.

Han är krönikör i tidskriften Filmrutan och har hållit många uppskattade och inspirerande seminarier hos Filmstudiorörelsen.

Mårten får SFF:s statyett och stipendium 2014 med motiveringen

Kunnig, inspirerande och underfundig ciceron i filmens tjänst.

*********************************************************************************************************

Mats Sladö, en filmentusiast utan like, är en ovärderlig kraft inom Filmstudiorörelsen. Solidaritet och rättvisa är ledstjärnor för Mats. Alla, var man än bor i Sverige, ska kunna se film. Kvalitetsfilm från udda länder ska inte bara vara storstadspubliken förunnad.

Mats har suttit i SFF:s styrelse i 25 år, varit dess ordförande i 10 år samt ansvarig utgivare för Filmrutan. Han har med stor entusiasm engagerat sig i SFF:s centrala verksamhet, från att producera filmprogram till att företräda SFF i kulturpolitiken, och därmed varit delaktig i att utveckla Filmstudiorörelsen till den betydelsefulla ideella organisation som den är i dag.

Mats får SFF:s statyett och stipendium 2014 med motiveringen

Den rörliga bildens och SFF:s aldrig falnande fyrbåk.